Szkolenia kulinarne w Ashanti
Autor: Anna Musialik
Zaczynając karierę zawodową zwykle mamy przed sobą wiele lat ciężkiej pracy. By rozwijać swoje umiejętności uczymy się i szukamy inspiracji. Droga od amatora do profesjonalisty nie należy do najłatwiejszych, bo jak powszechnie wiadomo – sam talent nie zawsze jest wystarczający. Ostatecznie na sukces składa się kilka czynników, z których najważniejsze to nauka i ciężka praca.
Przede wszystkim podstawy
Każdy kto chce gotować profesjonalnie powinien zadbać o solidne umiejętności podstawowe, takie jak: gotowanie wywarów, praca z różnymi produktami (mięsa, ryby, warzywa), czy techniki gotowania. Znając najważniejsze zasady i metody kulinarne łatwiej jest poruszać się w poszczególnych tematach kuchennych. Fakt, że kucharz specjalizuje się w konkretnej kuchni nie oznacza, że powinien zaniedbywać wiedzę i umiejętności, która stanowią bazę pracy kulinarnej.
Dla osób, które chcą rozpocząć przygodę z gotowaniem, lub potrzebują rozszerzyć swoją wiedzę, by lepiej rozumieć procesy zachodzące w kuchni polecamy szkolenia takie jak: „Vademecum szefa kuchni: Wywary i sosy”, „Nowoczesne techniki kulinarne”, „Vademecum szefa kuchni: ryby i owoce morza”, czy „Sztuka mięsa”. Każdy z tych kursów jest idealny dla osób, które są pasjonatami, ale też dla tych, którzy pracują zawodowo jako kucharz i chcą wynieść swoją wiedzę na wyższy poziom. Szkolenia są prowadzone przez profesjonalnych trenerów, którzy przez wiele lat doskonalili swoje umiejętności prowadząc kuchnie restauracyjne i hotelowe.
Zdobywaj wiedzę
Szkoła Ashanti znana jest z szerokiego wachlarza szkoleń o różnorodnej tematyce. Kursanci mogą wybierać szkolenia z kuchni: azjatyckiej, polskiej, nowoczesnej, włoska, zero waste i wiele innych. Dużą popularnością od lat cieszy się nasz kompleksowy kurs Sushi.
Jest to szkolenie podzielone na trzy etapy: od podstawowego po zaawansowany, a jego zwieńczeniem jest nie tylko dyplom Ashanti, lecz również japoński certyfikat wystawiany przez Mistrza Świata Alona Thana. Dla osób, które planują rozwijać tę dziedzinę kuchni japońskiej jest to idealne rozwiązanie, aby krok po kroku poznać kulturę pracy z sushi.
Osoby zainteresowane kuchnią polską mogą wybierać w szeregu szkoleń prowadzonych przez Szefa kuchni Adama Chrząstowskiego, m.in. „Wiosenno-letnie inspiracja w kuchni polskiej”, „Kuchnia polska – królik, kaczka i perliczka”, „Kuchnia polska – wieprzowina”, czy „Pasztety i terriny”.
Modnym ostatnio trendem w restauracjach jest idea zero waste, czyli niemarnowanie żywności oraz wykorzystywanie produktów w całości wraz z resztkami. Ponadto ważnym aspektem jest optymalizacja kosztów w lokalu, ponieważ przy rosnących opłatach coraz większą wagę przykłada się do obniżenia food costu. Warto tu wspomnieć o kursach: „Wykwintna kuchnia bez strat”, „Kiełbasy i wędliny – od surowca do gotowego produktu”, „Szef kuchni – manager” oraz „Wykwintne dania – niski food cost”. W trakcie tych kursów uczestnicy otrzymują solidną dawkę wiedzy praktycznej, którą mogą wykorzystać w swojej codziennej pracy.
Ashanti nie zapomina o tym, jak bardzo popularna w Polsce jest kuchnia włoska. Szef kuchni Amedeo Piovesan szkoli z pizzy, makaronów, klasycznej kuchni włoskiej, czy dziczyzny. Jeśli ktokolwiek planuje poznać włoskie smaki od podszewki to szkolenie z nim będzie najlepszym wyborem.
Warto dodać, że każde szkolenie kulinarne w Ashanti kończy się food platingiem, czyli prezentacją dań na talerzu. Uczestnicy wraz z trenerem mogą poznać najnowsze trendy w nowoczesnych kulinariach, aby móc później przenieść te inspiracje do swojej codziennej pracy.
Powyższe szkolenia to nadal nie jest całość oferty Ashanti. Zachęcamy do sprawdzenia aktualnej listy kursów.
Zapytaj – pomożemy
Pamiętaj, że załoga Ashanti zawsze jest do dyspozycji, aby pomóc w doborze odpowiednich szkoleń. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, które kursy wybrać – zadzwoń, a my na pewno doradzimy Ci na co powinieneś się zdecydować. Ponadto, współpracujemy z firmami, które pozyskują dofinansowania z KFS oraz BUR. Wystarczy, że się z nami skontaktujesz, a pokierujemy Cię do odpowiedniej firmy lub pomożemy wypisać część dokumentów szkoleniowych. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na https://www.ashanti.pl/#dofinansowania