Close
Szkolenia dla gastronomii - Ashanti Szkoła Kulinarna

Szkolenia dla gastronomii

Fragmenty artykułu dla Restaurant Management 6/2022
Autor: Anna Musialik

Chcąc rozwijać umiejętności swoje lub swoich pracowników dochodzimy często do momentu, w którym potrzebujemy pomocy ekspertów. Szukamy autorytetów w branży i specjalistów, którzy mogą pomóc nam podnieść kwalifikacje, pobudzić motywację i kreatywność.

Warsztaty czy szkolenia?
>> ZOBACZ NASZĄ OFERTĘ

Na rynku szkoleniowym jest wiele firm oferujących szeroki zakres kursów oraz warsztatów. Poszczególne dziedziny są podzielone tematycznie, więc możemy wybierać między kursami ogólnymi bądź bardziej specjalistycznymi. Z założenia warsztaty trwają maksymalnie 4-5 godzin i są przeznaczone dla osób początkujących. Z kolei, szkolenia mogą być jedno lub kilkudniowe. Ponadto, w zależności od stopnia zaawansowania skierowane są do osób z branży. Wiele programów szkoleń na podstawowym poziomie jest na tyle klarownie przygotowanych, że nawet osoby początkujące, które nie są związane z gastronomią również mogą wziąć w nich udział. Istotne jest, aby na etapie wyboru szkolenia dowiedzieć się jakie umiejętności należy posiadać, by móc wziąć w nim udział. Warto dokładnie czytać program i opis szkolenia, a także dopytać w dziale sprzedaży, szczególnie gdy wahamy się nad wyborem poziomu trudności. Warto również zaznaczyć, że warsztaty są zwykle w niższej cenie niż szkolenia profesjonalne, z uwagi na liczbę godzin (która przekłada się też na inne koszty) oraz zakres programu. Szczególnie szkolenia z udziałem uznanych trenerów będą dużo droższe od kursów z mniej znanymi lub doświadczonymi szkoleniowcami. Dlatego, porównując ceny szkoleń warto brać pod uwagę jaki jest temat szkolenia, a także kto będzie prowadzącym.

ZAPISZ SIĘ NA KURSY KULINARNE

Jak wybrać odpowiednie szkolenia?

Przede wszystkim należy zastanowić się, w czym chcemy się rozwijać i zacząć szukać specjalistów w tej dziedzinie. Warto sprawdzić oferty szkół/akademii o tematyce HoReCa, które zwykle współpracują z doświadczonymi ekspertami z branży. Należy zwrócić uwagę jak długo istnieje dane centrum szkoleniowe, jakie oferuje kursy, z jakimi trenerami współpracuje (oraz jak długo), a także czy oferuje kursy z trenerami międzynarodowymi. Dobra szkoła będzie oferować szkolenia na różnych poziomach trudności, jej oferta będzie różnorodna na tyle, by jeden restaurator mógł w niej przeszkolić pracowników od kelnera, przez managera, cukiernika aż do kucharza. Polecam również sprawdzić opinie o danej szkole, a także zadzwonić bezpośrednio, by dopytać o szczegóły kursów w dziale sprzedaży. Często sama rozmowa z osobą, która zna dobrze ofertę szkoły pozwoli odpowiednio dobrać szkolenie pod własne potrzeby.

Szkolenia zewnętrzne czy wewnętrzne?

Podkreślę, że warto zdecydować się na szkolenie zewnętrzne z uwagi na to, że jest to dość wygodne – szkoła zapewnia wyposażenie, produkty oraz trenera. Organizuje wszystko, więc wystarczy jedynie, by dana osoba przyjechała na miejsce i odbyła szkolenie. Poza tym, że musimy takiej osobie zapewnić wolne w pracy, proszę pamiętać, że spotkanie z innymi uczestnikami, którzy mogą podzielić się swoimi doświadczeniami jest niezwykle cenne, a także sam fakt zmiany otoczenia często wpływa mobilizująco i kreatywnie. Dzięki energii nowego miejsca zwykle wraca się do pracy z głową pełną pomysłów!

W przypadku, gdy jednak wolimy, by trener przyjechał przeszkolić cały zespół (np. kucharzy) musimy najpierw ustalić tematykę szkolenia, jego zakres, a także zdecydować o osobie prowadzącej. Tego typu kursy są zwykle wyceniane indywidualnie, ale na etapie realizacji organizacja leży już po stronie zamawiającego. Przede wszystkim, trzeba pamiętać, że warto zamknąć np. restaurację na co najmniej jeden lub dwa dni. Pozostawienie lokalu w regularnym trybie pracy sprawi, że część pracowników będzie zaangażowana w realizację zamówień, co sprawi, że realnie nie wszyscy będą mogli skorzystać ze szkolenia. Jeśli chcemy, by wszyscy uczestnicy wyciągnęli 100% ze szkolenia – warto przemyśleć ten aspekt.
Dodatkowo, organizując kurs na miejscu powinniśmy zapewnić sprzęt oraz produkty. Zdarza się, że trenerzy przejeżdżają setki kilometrów do miejsca docelowego, więc nie przywożą ze sobą wyposażenia, czy produktów spożywczych. Zaznaczę jednak, że na etapie ustalania programu szkolenia zamawiający powinien otrzymać listę zakupów, którą będzie mógł zweryfikować z wyprzedzeniem, aby uniknąć ewentualnego stresu w przypadku braku dostępności niektórych produktów. Warto też być w stałym kontakcie z prowadzącym, by omawiać z nim ewentualne braki – często istnieje możliwość wprowadzenia zamienników, czy drobnej modyfikacji receptury bez większej ingerencji w całokształt szkolenia. Jednakże, nie zapominając o sprzęcie i wyposażeniu – nie można zapominać, że niektóre tematy kursów mogą wymagać odpowiedniego sprzętu.

Szkolenia, które zdecydowanie warto realizować bezpośrednio w swoim lokalu to wszelkiego rodzaju kursy kelnerskie, czy sommelierskie. Warto, by trener w takim przypadku przyjechał do lokalu dzień wcześniej, zrobił anonimowy audyt, by później w trakcie szkolenia móc omówić błędy i uwagi jakie zanotował w czasie swojej wizyty. Jest to o tyle dobre, ponieważ dana restauracja posiada zwykle swój styl obsługi i własną specyfikę przez co łatwiej jest opracować dla nich jeden spójny program, na którym będą pracować. Poza tym, zewnętrzna opinia trenera na temat obsługi całego zespołu daje im zwykle nowe światło w kontekście oceny własnej pracy.

Podsumowanie

Reasumując, rynek szkoleń oferuje nam szerokie spectrum możliwości. Warto w tym miejscu wspomnieć, że dobrze jest dowiedzieć się jakie dofinansowania przysługują przedsiębiorcom w danym regionie. W zależności od miejscowości oraz zapotrzebowania zawodowego można starać się o przyznanie dofinansowania na kursy, które chcielibyśmy realizować. Jeśli nie czujemy się swobodnie w tematach biurokratycznych to zawsze można zdecydować się na wsparcie firmy zewnętrznej, która zajmuje się pozyskiwaniem środków w naszym imieniu i pomoże zaplanować harmonogram szkoleń.

>>SPRAWDŹ OFERTĘ SZKOLEŃ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *